’Schrap windturbines bij woonwijken Amsterdam’

Onbekend

23-2-2021 Telegraaf

AMSTERDAM - Bewoners van het Amsterdamse IJburg hebben een alternatief plan voor de plaatsing van de zeventien windmolens gepresenteerd. Daarin hebben ze wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) verzocht andere opties te bestuderen dan vast te houden aan turbines in het IJmeer, Zuidoost, Noord en de Noorder IJ-Plas. Stephan de Bruijn en Naut Kusters vinden windmolens langs het kanaal en op zee een beter idee.

 

Maar in de brief die de wethouder presenteerde over haar plannen, zijn de bewoners genegeerd. „Onze plannen zijn het waard om gehoord te worden”, zeggen Naut Kusters en Stefan de Bruijn. Zij vertegenwoordigen de groep bewoners die zich gebundeld heeft in Windalarm. „We hebben de plannen eerst gepresenteerd aan de wethouder in een bijeenkomst van ongeveer een half uur. Daarna hebben we ook de raadsleden ingelicht.”

In alle opties die de bewonersgroep heeft gepresenteerd, zijn de bewoners het alleen eens met de plannen van de wethouder, waarin de turbines in het Westelijk Havengebied staan ingetekend.

De groep heeft een grote voorkeur om de windmolens, die tot tweehonderd meter hoog gaan worden, in de Noordzee te plaatsen. „Het is niet ingewikkeld om ze in zee te plaatsen. Er is in de Noordzee plek genoeg. Het is een kwestie van wil.”

Naar Zaanstad

Tweede optie is volgens het tweetal de turbines aan de noordkant van het Noordzeekanaal te plaatsen, dus in de gemeente Zaanstad, zegt het duo.

„Amsterdam wil de geplande zeventien molens graag per se binnen de eigen gemeentegrens. Maar dit zou serieus overwogen moeten worden, want Zaanstad heeft het gebied aan de noordzijde van het kanaal tot windmolenzoekgebied gebombardeerd, maar onze buurgemeente heeft tot nu toe geen windmolens in de planning. Wel heeft het bezwaren dat Amsterdam de turbines wil neerzetten langs de Noorder IJ-Plas. Dat is misschien wel uit te ruilen.”

Zonnepanelen

Als derde optie kan er meer ingezet worden op zonne-energie. De grote daken in de stad zijn daar volgens De Bruijn en Kusters geschikt voor. „Er zijn plannen om zestig procent van alle daken in de stad vol te leggen met zonnepanelen. Wij zouden willen voorstellen om dat op te hogen naar zeventig procent. Dan heb je in een klap geen windmolens meer nodig bij de drukbevolkte woonwijken. Er komt een nieuwe wet waarbij eigenaren van grote daken kunnen worden gedwongen deze voor zonnepanelen ter beschikking te stellen. Daarnaast hebben we ontdekt dat de gemeente werkt met verouderde rendement-cijfers. De feitelijke opbrengsten per zonnepaneel zijn nu al twintig procent hoger.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Onbekend